Vuile handen

Dit item is verlopen op 20-02-2018.

De jongens en meisjes van SIRE hebben het weer eens voor elkaar. De slogan van hun nieuwste campagne Laat jij jouw jongen wel genoeg jongen zijn? leidde meteen tot ophef op (social) media. Veel mensen vinden de campagne misplaatst. Niet omdat ouders niet aangesproken willen worden op de opvoeding, maar vanwege de genderstereotypering. Hoezo alleen jongens? Waarom richt de campagne zich alleen op hen? Moeten meisjes met een barbie achter het raam? Gaan we jongens weer verbieden om met poppen te spelen? Hebben de jongens van ouders die opvoeden volgens het voorschrift van SIRE minder problemen?

Het doel van SIRE is het aanzwengelen van een maatschappelijk debat. Dat is goed gelukt. De manier waarop is helemaal van deze tijd, namelijk het aanspreken van anderen op hun gedrag. Of de les voorschrijven. Misschien flauw, maar ik heb even gekeken naar de samenstelling van het bestuur van SIRE. Drie keer zoveel mannen als vrouwen en op het bureau alleen vrouwelijk personeel. Heel begrijpelijk dus dat ze zich daar vooral druk maken over het lot van jongens.

Buitenspelen is ongetwijfeld goed voor jongens. Laat ze maar ravotten, bomen klimmen en met kaplaarzen in de modder rollen. Geef ze de ruimte om vrij te spelen. En meisjes natuurlijk ook. Of laat ze lezen als ze dat liever doen. Het kan hier trouwens prima, buitenspelen en je vies maken, tussen polders, grienden en bos. En laten we het in Albrandswaard leuk houden. We kunnen de ruimte geven aan kinderen om vrij te spelen en om zichzelf te zijn. Zonder elkaar de maat te nemen of de les voor te schrijven.

Een klein steentje draag ik graag bij. We gaan speelplaatsen weer wat natuurlijker maken. De ondergrond is nu grotendeels van kunststof. Rubbertegels of kunstgras. Dat is fijn als je niet wilt dat kinderen vies worden. Maar we gaan het vanaf nu anders doen. Als het tijd is om speeltoestellen te vervangen, gaan we weer gewoon (grotendeels) gras neerleggen. Heel goed voor de natuurlijke belevenis, en om vies te worden.

Ik ben blij met alle uren die ik als kind met een stok langs de slootkant heb doorgebracht. En dat ik me als meisje niet hoefde te beperken tot het aangeven van pantoffels.

P.s.

Ik heb nog een tip voor ouders. Ga een keer met de kinderen mee op jungletocht bij laag water door de grienden van Klein Profijt. Wordt nog wel eens georganiseerd, bijvoorbeeld door De Carnisse Grienden of door de boswachter van het Zuid-Hollands Landschap. Het geeft een goede indruk van het moeras dat Holland zo lang geweest is. Vuile handen en kleren gegarandeerd!