Niet lui maar natuurvriendelijk

Dit item is verlopen op 20-02-2018.

Een wit vel staart me aan, het monster dat Deadline heet grijnst met scherpe tanden. Wat zal ik deze maand schrijven in een column? Het is oktober, de bladeren vallen en in de tuin scharrelt een egel. Geef me een onderwerp.

Werk? In de buitenruimte loopt het meeste op rolletjes. Het huisvuil wordt opgehaald, het gras gemaaid, het hertenkamp wordt geharkt. We zijn begonnen met het aanpassen van het riool aan het nieuwe klimaat met meer hevige buien. Niet leuk voor de omwonenden dat de straat alweer open gaat, maar o zo nodig om wateroverlast te voorkomen. Dat werk gaat helaas niet van een leien dakje, er zit onverwacht veel puin in de straat, waardoor het uitloopt. Het geeft jammer genoeg extra overlast, brengt extra werk met zich mee, extra kosten en het duurt langer maar daar komen we overheen. Niet iets om een hele column mee te vullen.

Werk? Om iets te bereiken zijn vele uren vergaderen nodig. Een nieuw afvalbeleid, prestatieafspraken met woningcorporaties, modernisering van het recreatieschap. De resultaten komen op andere manieren naar buiten. Het verlengen van de dienstregeling van de metro in het weekend staat als nieuws in de krant, daar is geen column voor nodig.

De krant? Er is een opvallend verschil tussen de Schakel en de dagbladen. In Albrandswaard gaan we van de Week tegen de Eenzaamheid naar de Week van de Veiligheid. Van koffie met koek en onbekenden naar samen buiten zoeken naar knelpunten. Veel Albrandswaarders zetten zich in, organiseren een inloop of lopen buiten mee. Buurtpreventie doet prima werk en lijkt wel overal bij te zijn. Onze eigen vrijwillige brandweer redt een paard uit een sloot. Er gebeuren veel goede dingen, mensen zetten zich in voor elkaar en voor hun eigen omgeving.

Het nieuws in de dagbladen is minder zonnig. Kranten berichten over oorlog en een dreigende kernoorlog, een jonge vrouw is verdwenen en het ergste wordt gevreesd. Na verkiezingen en honderden dagen formeren komt het tot een nieuwe regering, en de kranten schreeuwen moord en brand over de afspraken die de coalitiepartijen hebben gemaakt. Het feest van de democratie. Over een paar maanden krijgen we plaatselijke verkiezingen. Wat zullen die brengen? Voorlopig is dat ook nog geen onderwerp.

Ik heb heel veel zin om onder een deken op de bank de winter uit te zitten, zonder verder te kijken dan de egel in de tuin. Hij heeft een plekje onder de houtstapel. Het voordeel van een rommelige tuin is dat er leven in zit, voedsel voor vogels en egels. Ik ben niet lui, ik ben natuurvriendelijk. Wilt u nu ook een egel? Laat dan blaadjes liggen en maak een plekje. Op www.egelbescherming.nl kunt u vinden hoe dan kan.