Neem vrij en ga stemmen!

Dit item is verlopen op 20-02-2018.

Dit keer heb ik een oproepje gedaan op Facebook om een onderwerp voor deze column aan te dragen. Er kwam reactie: iets positiefs. Iets luchtigs. De lente staat voor de deur. Een nieuw begin. Mijn collega uit het Erasmus MC reageerde met: “Hebban olla uogala nestas hagunnan, hinase hic anda thu, wat unbidan wi nu?” (Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve ik en jij. Waar wachten wij nu op?). Ja, dat is een mooi begin. Een van de alleroudste geschreven zinnen in de Nederlandse taal. Ik vroeg mij af of jongeren deze tekst nog wel leren op school. Om mij vervolgens te realiseren dat ik deze regel eigenlijk ook helemaal niet ken vanuit mijn middelbare schooltijd.

Wat de woorden mij wel zeggen is dat het gaat over de lente. En lente staat voor een nieuw begin. Nieuwe kansen. Wellicht klinkt het gek, maar dat doet mij denken aan de naderende verkiezingen én de oproep van BNN presentator Tim Hofman aan alle jongeren om te gaan stemmen. Zijn slogan: 15 maart. Ik stem, dus ik neem vrij! Daar ben ik het volledig mee eens. Verkiezingen zijn een feest voor onze democratie. Dat wordt vaak vergeten. Politieke partijen worden niet vertrouwd en media buitelen over elkaar heen om aan te tonen dat iemand steken heeft laten vallen. Maar iedere Nederlander kan hier in vrijheid stemmen. Dit is een zwaar bevochten recht en, in vergelijking met veel andere plekken in de wereld, moeten wij dit koesteren en er trots op zijn. Dat het vervolgens best moeilijk is om een keuze te maken, begrijp ik wel. Het betekent dat je moet luisteren, lezen en het gesprek aan moet gaan met elkaar en met politici. Over wat je drijft, waar je zorgen liggen en wat je wilt bereiken.

Men speculeert dat er maar weinig jongeren gaan stemmen. Dat zou jammer zijn. De jeugd vormt de nieuwe lente en dus de toekomst. Je laat je toekomst toch niet volledig bepalen door volwassenen met een bak levenservaring? Ik wil alle jonge mensen uitdagen om na te denken over zaken die nog ver voor je lijken te liggen. Denk na over jullie pensioenstelsel, sociale zekerheid en werkgelegenheid in de toekomst. Ook als je nog maar 22 jaar oud bent! Inspireer ons als het gaat over duurzaamheid, of beter onderwijs. Over technologieën in de zorg, zodat we dit betaalbaar kunnen houden en vriendelijk voor patiënten. Maar ook over files en bereikbaarheid. Er zijn vast betere oplossingen dan meer asfalt.

Kortom: inspireer ons, wees kritisch en wijs ons de weg. Ik hoop op een hele hoge opkomst van jonge Albrandswaarders en ik reken erop. Dus ik steun de slogan: Neem vrij en ga stemmen!