Kringloop

Dit item is verlopen op 20-02-2018.

Nog niet zo lang geleden gooiden we alles weg wat onze inwoners bij het afvalaanbiedstation brachten. Alles wat hier binnen kwam, moest worden vernietigd. Afgedankte straattegels mochten niet mee met de eigenaar van een moestuin en gebruikte fietsen werden verkocht als oud ijzer.

Tegenwoordig denken we daar anders over. Wat de een weggooit, kan een ander nog gebruiken. Hergebruik draagt op verschillende manieren bij aan een duurzame wereld. Om te beginnen vermijden we verbrandingskosten en CO2-uitstoot. Ook leidt hergebruik tot een lagere productie van nieuwe artikelen, wat weer grondstoffen scheelt en, alweer, CO2-uitstoot. Hier komt nog bij dat spullen die echt niet meer bruikbaar zijn vaak opnieuw kunnen worden verwerkt als grondstof.

Maar de afvalverwerking van de gemeente is niet de enige die zich bezighoudt met tweedehandsspullen. In Albrandswaard zijn opvallend veel kringlooporganisaties, waar tweedehands artikelen worden ingezameld en doorverkocht. Dat is in de eerste plaats prettig voor de mensen die van hun gebruikte huisraad af willen en voor degenen die voor een koopje iets op de kop kunnen tikken. Daarnaast wordt de helpende hand geboden aan mensen die in armoede leven en aan vluchtelingen die hier aan een nieuw bestaan beginnen. De Albrandswaardse kringloopinitiatieven hebben ook allemaal een eigen goed doel waar ze de opbrengst aan besteden.

Er is nog iets dat ze gemeen hebben: bijna alle kringloopwinkels moeten hun huisvesting binnen afzienbare tijd verlaten en hebben nog geen alternatief gevonden. Gelukkig is er hoop. Het afgelopen halfjaar hebben de kringlooporganisaties en de gemeentelijke afvalverwerking met elkaar een uniek en innovatief plan bedacht: een samenwerking van partijen in een maatschappelijk warenhuis. Hierin behouden alle partners hun eigen identiteit en de mogelijkheid hun eigen doel na te streven. Door medewerking van Antes Zorggroep en het kringloopwarenhuis Opnieuw & Co is er extra mens- en denkkracht en kan de hele kringloopketen worden afgemaakt: inname, reparatie en verkoop van tweedehands goederen.

Op 6 april hebben alle partijen een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend. Ik ben erg onder de indruk dat echt alle partijen willen bijdragen aan dit initiatief. En ik heb iets ontdekt over sociale duurzaamheid. Het viel me op hoeveel dit werk betekent voor de vrijwilligers. Het is niet iets wat ze erbij doen. Het geeft voldoening om met iets nuttigs bezig te zijn, om iets voor anderen te kunnen betekenen en het is een probaat middel tegen eenzaamheid.

De noodzaak van het vinden van een ruimte voor het gezamenlijke warenhuis staat voor mij dan ook als een paal boven water. Een initiatief als dit - lokaal en typisch Albrandswaards - verdient een plek in onze gemeenschap.