Gezondheidsspiegel

Dit item is verlopen op 20-02-2018.

Zaterdag organiseerde onze Stichting Welzijn Albrandswaard in de sporthal van Rhoon de Fit & Vitaal markt voor 55plussers. Een markt met veel informatie over gezond en fit ouder worden. Dankzij een batterij aan vrijwilligers kon er bij veel mensen ook een fit-test afgenomen worden. Het enthousiasme hiervoor was zo groot dat er toch mensen teleurgesteld moesten worden en er een wachtlijst is ontstaan. Maar ondanks dat was het een groot succes. Mensen waren blij en ontspannen. Een veelgehoorde wens was dan ook om dit elke twee jaar te organiseren.

Maar waarom is zo’n dag nodig? We weten toch allemaal best wat goed voor ons is en wat niet? Wanneer ik dan maar even voor mijzelf spreek is dat in elk geval wel zo, maar ja…. Kennelijk hebben we het nodig om zo af en toe een spiegel voorgezet te krijgen om weer eens bewust bij onze gezondheid stil staan. En de feiten liegen er dan ook niet om.
Met het ouder worden slikken we steeds meer medicijnen, zijn we te zwaar, bewegen we te weinig en vallen we te vaak. Er worden veel medicijnen voorgeschreven tegen hoge bloeddruk, hoog cholesterol, bloedverdunners of maagzuurremmers. Hart- en vaatziekten en diabetes komen helaas nog veel te vaak voor in Nederland. En eigenlijk heeft dit voor een groot deel te maken met leefstijl.

Gelukkig kunnen we hier zelf veel aan doen. We moeten meer bewegen en gezonder eten. Het klinkt badinerend, maar ga zwemmen fietsen of wandelen. Leen een hond, ga lopend vergaderen, fietsend typen, minder zitten, minder suiker en meer vezels.

En hier moeten we niet pas mee beginnen wanneer we ouder worden. Gezonde leefstijl begint bij de jeugd. Met ouders die bewust met voeding bezig zijn en scholen die in kantines geen frituur, maar gezonde lunches verkopen en veel ruimte laten voor bewegingsonderwijs.
Speciale aandacht heb ik deze dag gegeven aan ouderen tussen 55-68 jaar. Waar vroeger werd gedacht aan afbouwen van het werkzame leven, zien we nu een ander beeld. De pensioenleeftijd is nog zeker 13 jaar verwijderd. De werkgever stelt hoge eisen aan inzetbaarheid en scholing, mantelzorgtaken dienen zich langzaam maar zeker aan, op de vrije dag is men oppasoma/-opa en in bepaalde beroepen zijn het de ouderen die de meeste nachtdiensten draaien. Ga er maar aan staan. De werkende 55plusser zit in de spits van zijn/haar leven!

Werkgevers kunnen helpen in evenwicht te blijven. Zij moeten nadenken over duurzame inzetbaarheid van personeel met daarbij bijzondere aandacht voor de combinatie mantelzorg-werk. Ik daag mijn twee werkgevers daar graag op uit. Het Erasmusmc (gespecialiseerd in gezondheid) en de gemeente Albrandswaard!

Al met al heeft de dag mij veel gegeven. Dank aan SWA, standhouders en alle enthousiaste vrijwilligers die anderen en mij helpen met die spiegel!