Arbeidsmarktregio Rijnmond ontvangt ESF-subsidie voor re-integratie

Dit item is verlopen op 21-10-2017.

De minister van SZW heeft ruim 12 miljoen euro aan ESF-subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds toegezegd aan arbeidsmarktregio Rijnmond voor de periode eind 2014 t/m 2016. De ESF-subsidie is door de Rijnmond gemeenten gebruikt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (dichter) naar werk te begeleiden door middel van re-integratiedienstverlening. De ESF-gerechtigde deelnemers waarvoor de subsidie is ingezet zijn o.a. jongeren, 50-plussers, nuo-ers, vreemdelingen, arbeidsbelemmerden en inwoners die al langer dan 6 maanden een uitkering ontvangen.

Arbeidsmarktregio Rijnmond wordt gevormd door: Centrumgemeente Rotterdam, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk (BAR-organisatie), Oud-Beijerland, Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Strijen (Werk & Inkomen Hoeksche Waard), Capelle a/d IJssel, Krimpen a/d IJssel, Zuidplas (IJsselgemeenten), Maassluis, Vlaardingen, Schiedam (Stroomopwaarts) en Nissewaard, Brielle, Hellevoetsluis, Goeree Overflakkee, Westvoorne (Voorne Putten /Goeree Overflakkee).

Voor de jaren 2017 t/m 2018 heeft arbeidsmarktregio Rijnmond bijna 17 miljoen euro aan ESF-subsidie toegezegd gekregen. Tot eind 2018 investeren de gemeenten de te verkrijgen ESF-middelen opnieuw in eigen re-integratiedienstverlening om de brede doelgroep van ESF-gerechtigde deelnemers stapsgewijs toe te leiden naar arbeidsparticipatie/betaald werk.

Europa

Het Europees Sociaal Fonds is het belangrijkste Europese middel om werkgelegenheid te ondersteunen, mensen aan werk te helpen en te zorgen voor eerlijke arbeidskansen voor alle EU-burgers. Hiermee is het één van de belangrijkste subsidiemogelijkheden om het arbeidsmarktbeleid te bevorderen. Voor heel Nederland is ongeveer 500 miljoen gereserveerd voor de periode 2014-2020. De subsidie wordt verdeeld over de 35 arbeidsmarktregio's in Nederland. Rotterdam is als centrumgemeente binnen de arbeidsmarktregio Rijnmond gemachtigd als aanvrager van de ESF-subsidie.